Sports betting historia

Sports betting historia

Sports betting, eller vadslagning som det kallas på svenska sägs vara den äldsta typen av spel, och redan de gamla grekerna spelade någon form av betting. Men allting började på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid idag. 

Sports betting på OS

De första spåren av vad som kan liknas vid betting kan härledas till de olympiska spelen. För de gamla grekerna blev olympiska spelen en höjdpunkt för lokalbefolkningen och då var det vanligt att man att spelade på sin favoritatlet.

Romarna tog sedan med sig konceptet och utvecklade en riktig verksamhet av det hela. Olympiska spelen byttes ut mot gladiatorspel. Det var ofta blodiga och brutala tillställningar, en slags föregångare av MMA, boxning och brottning på samma gång.

Vid medeltiden försökte sedan europeiska härskare förbjuda spelen, men utan större framgång.

Sports betting på hästar

Det hela tog fart på riktigt i samband med att hästkapplöpning blev populärt. Det finns ett stort utbud idag på sports betting på hästar. Då var det främst männen som samlades kring banan och spelade. Efterhand blev det dock vanligare att även kvinnor fick delta i spelen.

De första organiserade travloppen uppkom på 1800-talet i bland annat Frankrike och USA. Det blev också startskottet på betting på trav.

Sedan dess har trav tillsammans med fotboll varit den största sporten för betting. Faktum är att det dröjde länge och väl innan fotbollen blev mer populärt.

Sports betting i Sverige

Sverige är ett av de länder som spelar mest per capita. Och så har det varit under en lång period. Fenomenet med sports betting tog fart ordentligt i samband med att Stryktipset lanserades 1934. Det är en produkt skapad av statliga Svenska Spel. Reglerna är tämligen enkla: i 13 fotbollsmatcher ska du tippa rätt resultat, antingen 1, x eller 2.

När programmet Tipsextra hade premiär 1969 sammankopplades Stryktipset med en ligamatch i England. Där och då föddes ett enormt intresse för Premier League hos den svenska befolkning. Under matcherna fick man sedan kontinuerlig uppdatering med “pling” varje gång det blev mål i de andra matcherna.

Det var mycket vanligt att man satt med sin stryktipskupong uppe samtidigt som man tittade på matchen. Med tanke på att det sändes på SVT var det ofta miljonpublik när exempelvis Wolverhampton mötte Sunderland.

Sports betting idag

Idag är sports betting en miljardindustri som sysselsätter tusentals människor världen över. Nu kan du spela på i stort sett vad som helst med hjälp av din dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Det mesta av spelen har förflyttats från fysiska butiker ut på nätet. Nu kan du hitta tusentals olika nätkasinon och bettingbolag som erbjuder spel på nätet. Det går även att spela live, direkt under pågående match.

Det är inte heller bara slutresultatet du kan spela på utan även antal mål, frisparkar och hörnor till exempel.

Möjligheterna är oändliga!