Olika former av sports betting

Sports betting

Traditionell sports betting

Innan internet dök upp sköttes vadslagningen och själva sports betting oftast långt innan matcherna startade. Det fungerade på ett helt annat sätt än idag, allt skedde på en fysisk plats och inte vid datorerna eller mobilerna.

Det traditionella sättet att spela sports betting bygger på fysiska spelbutiker och spelombud. Det vill säga du går till en butik, lämnar in en ifylld kupong och sedan betalas den eventuella vinsten ut av butiken i fråga och du måste besöka samma butik för att få ut din vinst. I Sverige är det framför allt trav och fotboll som är vanligast att spela på och det är egentligen bara den äldre generationen i det svenska samhället som fortfarande går och spelar hos ett spelombud.

Sports betting online

Efter internets uppkomst har spel online ökat lavinartat. Idag bedrivs det mesta inom gambling online. Vad gäller sports betting går det inte att jämföra med hur det såg ut tidigare. Nu finns det tusentals olika bettingbolag som erbjuder spel på nätet. Läs mer om hur detta fungerar på http://oddsguiden.com/.

Grundprincipen med sports betting online är dock den samma som traditionell betting. Det handlar om att man spelar på hur sannolikt det är att en viss händelse inträffar eller inte inträffar.

När du spelar online kan du betta på resultatet i matchen, men också en hel del andra former. Till exempel antal mål, antal hörnor, vilket lag som får första hörnan, sista målskytt och så vidare. Det finns hur många varianter som helst som du kan spela på. Det är framför allt det som skiljer online betting med traditionell betting – utbudet och de olika oddsmarknaderna.

Live betting

I takt med att online betting blivit allt vanligare har även en helt ny marknad öppnat, live betting! Det är precis vad det låter som, det vill säga betting live under en redan pågående match eller tillställning.

I den här formen kan du spela på hur många utfall som helst. Det kan handla om nästa mål, nästa hörna, antal varningar – allting.

Under pågående match är oddsen i ständig förändring och det är precis det som är tjusningen med live betting. Du kan sitta hemma i TV-soffan och titta på en viss match samtidigt som du har bettingsajten redo för att slänga in ett bet. Du avgör själv vad du vill spela på och ser du till exempel att det ena laget har ett stort tryck mot motståndarmålet kan du helt enkelt spela på att det laget gör nästa mål i matchen. Det är ett perfekt komplement till matchen och ger dig lite extra adrenalinpåslag!

Över/Under betting

Ett av de vanligaste spelen idag är över- och underspel. Det innebär att du spelar på att något ska inträffa ett antal gånger. Till exempel att det ska bli över 2.5 mål eller under 10.5 hörnor.

Om lag X möter lag Y och du har bettat på att det ska bli över 2.5 mål vinner du om det blir 3 eller fler mål i matchen. Det vill säga över 2.5 mål. Men du kan också spela på antal hörnor, till exempel över 10.5 hörnor, då vinner du om det blir 11 eller fler hörnor i matchen.

Den här typen av spel kan du spela om du är lite osäker på vilket lag som kommer vinna, men du känner på dig att det kommer bli att bli en målrik tillställning, för att ta ett exempel. Det finns som sagt oändligt med varianter.

Asian handicap

Det här spelet bygger på att du drar av eller lägger till ett mål på lagen innan matchen börjat. Det kan exempelvis se ut så här: Barcelona (-2) vs Real Madrid. Det betyder att Barcelona har två mål i baken redan innan matchen börjar. För att ditt spel ska gå in krävs det således att Barcelona ska vinna med två mål eller mer. Slutar matchen 3-0 till Barcelona så har du alltså vunnit.

Asian handicap kan vara ett bra spel om du tror att det ena laget kommer vinna stort. Oddsen är mycket högre med handikapp på det ena laget, jämfört med om du bara spelar en rak seger.

Dubbelchans

Dubbelchans innebär att du garderar dig för två av tre möjliga slutresultat. Du kan alltså spela på antingen 1X, X2 eller 12. 1 står för hemmalagsseger, X för oavgjort och 2 för bortalagsseger. Detta är väldigt bra att använda sig av när det finns risk för skräll i en match där det på förhand finns en ganska klar favorit i ett av lagen, men du känner på dig att det finns chans på ett annat utfall i matchen.

Resultat

Att spela på ett specifikt resultat i en match är väldigt vågat. Därför är det ofta höga odds på de olika resultaten eftersom det är ganska liten sannolikhet att det resultat som du bettar på faktiskt kommer att inträffa. Sätter du ett resultat så får du en skön summa in på spelkontot, men det är som sagt inte det lättaste.