Olika former av sports betting

Sports betting

Traditionell betting

Innan internet dök upp sköttes vadslagningen oftast långt innan matcherna startade. Det fungerade på ett helt annat sätt än idag, allt skedde på plats och inte vid datorerna.

Det traditionella sättet att spela sports betting bygger på fysiska spelbutiker. Det vill säga du går till en butik, lämnar in en kupong och sedan betalas den eventuella vinsten ut av butiken i fråga. I Sverige är det framför allt trav och fotboll som är vanligast.

Sports betting online

Efter internets uppkomst har spel online ökat lavinartat. Idag bedrivs det mesta inom gambling online. Vad gäller sports betting går det inte att jämföra med hur det såg ut tidigare. Nu finns det tusentals olika bettingbolag som erbjuder spel på nätet.

Grundprincipen med sports betting online är dock densamma som traditionell betting. Det handlar om att spela hur sannolikt det är att något inträffar eller inte inträffar.

När du spelar online kan du betta på resultatet i matchen, men också en hel del andra former. Till exempel antal mål, antal hörnor, vilket lag som får första hörnan, sista målskytt och så vidare. Det finns hur många varianter som helst. Det är framför allt det som skiljer online betting med traditionell betting.

Live betting

I takt med att online betting blivit allt vanligare har även en helt ny marknad öppnat, live betting! Det är precis vad det låter som, det vill säga betting live under pågående match.

I den här formen kan du spela på hur många utfall som helst. Det kan handla om nästa mål, nästa hörna, antal varningar – allting.

Under pågående match är oddsen i ständig förändring, och det är precis det som är tjusningen med live betting. Det är ett perfekt komplement till matchen!

Över/Under betting

Ett av de vanligaste spelen idag är över- och underspel. Det innebär att du spelar på att något ska inträffa ett antal gånger. Till exempel att det ska bli över 2.5 mål eller under 10.5 hörnor.

Om lag X möter lag Y och du har bettat på att det ska bli över 2.5 mål vinner du om det blir 3 eller fler mål i matchen. Det vill säga över 2.5 mål. Men du kan också spela på antal hörnor, till exempel över 10.5 hörnor, då vinner du om det blir 11 eller fler hörnor.

Den här typen av spel kan du spela om du är lite osäker på vilket lag som kommer vinna, men du känner på dig att det kommer bli målrikt, för att ta ett exempel. Det finns som sagt oändligt med varianter.

Asian handicap

Det här spelet bygger på att du drar av eller lägger till ett mål på lagen innan matchen börjat. Det kan exempelvis se ut så här: Barcelona (-2) vs Real Madrid. Det betyder att Barcelona har två mål i baken redan innan matchen börjar. För att ditt spel ska gå in krävs det således att Barcelona ska vinna med två mål eller mer. Slutar matchen 3-0 till Barcelona har du vunnit.

Asian handicap kan vara ett bra spel om du tror att det ena laget kommer vinna stort. Oddsen är mycket högre med handikapp på det ena laget, jämfört med om du bara spelar en rak seger.