Ligornas olika upplägg

Varje gång det är dags för ett världsmästerskap eller europamästerskap i

fotboll så spelas ingen fotboll överhuvudtaget i det högsta ligorna runt om i Europa och världen. Dessa stora mästerskap är för de allra flesta fotbollsspelare det absolut största man kan göra i sin karriär. Att spela fotboll i ett landslag handlar inte om att man gör det för att man får några större summor för det, utan det ses istället som en enormt stor ära att ha blivit särskilt utvald att representera sitt land.

Europa

ligue 1 logo

I princip alla de större fotbollsligorna i Europa, så som till exempel Premier

League i England, La Liga i Spanien och Serie A i Italien, med flera, har sina säsonger upplagda som så att de spelas höst-vår. Det betyder alltså att de börjar någon gång i augusti och spelas fram till ungefär maj månad, med undantag för ett par veckors uppehåll runt jul och årsskiftet.

Sverige

I Sverige däremot, här spelas Allsvenskan istället vår-höst. Allsvenskan börjar alltså i april och spelas fram till oktober/november, detta egentligen av ett mycket enkelt skäl: vädret. Såhär långt norrut är det helt enkelt för svårt att hålla planerna i tillräckligt gott skick för att kunna spela fotboll på vintern.

På grund av att Allsvenskan spelas vår-höst måste den ta uppehåll när det är dags för ett EM eller VM. De flesta övriga ligor i Europa behöver således inte göra något särskilt uppehåll för dessa mästerskap eftersom att de redan har ett upplägg som innebär att ingen fotboll spelas under sommarmånaderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *